Mindfulness-meditatie is een vorm van mediteren waarbij je bewust aandacht schenkt aan het huidige moment zonder dat je daarover oordeelt. Bij deze meditatie gaat het om het waarnemen van je gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties zoals die op dat moment zijn, zonder dat je daar dieper op ingaat of er iets aan zou willen veranderen.
Waar komt Mindfulness-meditatie vandaan?
Mindfulness vindt zijn oorsprong in de boeddhistische transities en dan met name in Vipassana-meditatie uit het Theravada-boeddhisme. De moderne westerse vorm is vooral ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn in de jaren 70. Hij heeft de boeddhistische meditatietechnieken met westerse psychologie en wetenschappelijke inzichten gecombineerd. Zijn programma Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) heeft mindfulness wereldwijd populair gemaakt.
Voor wie is deze meditatie?
Mindfulness-meditatie is voor iedereen geschikt die bewuster wil leven, stress wil verminderen of beter om wil gaan met moeilijke emoties en gedachten. Het wordt vaak aanbevolen bij:
- Stress, burn-out of angstklachten
- Chronische pijn
- Slaapproblemen
- Mensen die gewoon meer in het moment willen leven en minder op de automatische piloot willen functioneren.
Wat zijn de positieve effecten van mindfulness-meditatie?
- Vermindering van stress: je kalmeert het zenuwstelsel door bewust je aandacht in het hier en nu te hebben.
- Verbeterde concentratie: je raakt minder snel afgeleid doordat mindfulness je aandachtsspier traint.
- Betere emotionele regulatie: het helpt je om bewust om te gaan met negatieve emoties zonder daarin verstrikt te raken.
- Meer veerkracht bij chronische pijn: door de pijnsensaties zonder weerstand waar te nemen, wordt de beleving van pijn vaak minder intens.
- Verbetering van slaap: mindfulness helpt je bij het loslaten van piekergedachten die je slaap kunnen verstoren (of het in slaap komen).
Heb jij interesse om met mindfulness-meditatie te beginnen of zoek je een specifiek oefenprogramma?